Torek, 11.5.2021 ob 7h

BIOVREME

Danes se bo vremenska obremenitev krepila. Spanje v noči na sredo bo moteno. V sredo bo veliko ljudi imelo z vremenom povezane težave, popoldne pa bo vremenska obremenitev nekoliko oslabela.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 7, v gorah pa med 8 in 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

S sproščanjem cvetnega prahu začenjajo zgodnje vrste trav (na primer lisičji rep), najzgodnejše cvetenje se pojavlja ob robovih cest in poti. V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, v Lendavi smo že zabeležili srednje visoko obremenitev, povišanje pričakujemo po 10. maju. V zraku so prva zrna trpotca in kislice.

V nižinah je obremenitev z brezo zelo nizka, sezona se zaključuje. Razvila se je sezona hrasta, ki vsebuje brezi sorodne alergene, obremenitev bo srednje visoka do visoka, z gabrom do srednje visoka. Cvetenje velikega jesena je zaključeno, vstopamo v sezono malega jesena. V zraku je cvetni prah različnih vrst vrb, obremenitve bodo lahko lokalno visoke. V zraku bo prisoten še cvetni prah bukve, platane, oreha in cipresovk.

V Primorju bo v zraku prevladoval cvetni prah hrasta, malega jesena in nizko alergenega bora. Mali jesen lahko povzroča težave nekaterim posameznikom preobčutljivim na oljko, ki še ne sprošča cvetnega prahu. Začela se je sezona koprivovk, večino zrn bo prispevala krišina. Obremenitev s travami bo nizka do srednje visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Prisoten bo še cvetni prah vrbe, cipresovk in posamezna zrna divjega kostanja.

Krajevne padavine bodo občasno nižale obremenitev zraka s cvetnim prahom.

Dobro je vedeti

- Cveti bor, ki le redko povzroča alergije, lahko pa povzroči občutek tujka v očesu.

- Cveti oljna repica, je žužkocvetna, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2021-05-11 06:31