Torek, 30.5.2023 ob 13h

BIOVREME

V torek in sredo bo vpliv vremena na počutje ljudi večinoma ugoden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bi sredi dneva ob jasnem vremenu dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah poteka glavna sezona trav, v suhem vremenu bo obremenitev visoka. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, nekoliko višja v bližini travnikov.

Večina alergenih dreves je zaključila sezono cvetnega prahu, vetrovi še vedno prinašajo zrna hrasta in gabra. V zraku bo cvetni prah malega jesena, vrb, koprivovk, bezga, ogrščice in v naseljih divjega kostanja. Cvetijo iglavci, prevladuje bor, ki navadno ne povzroča alergij, cvetni prah se poseda iz zraka in ga opazimo kot rumeno usedlino na površini.

V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka do visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Nekoliko več bo zrn hrasta - cveti črničevje, ki je pogosto sajeno v parkih. Izteka se sezona malega jesena. V zraku bo cvetni prah koprivovk (kopriva in krišina) in bora, pojavljala se bodo zrna vrbe in bezga. Pričakujemo začetek glavne sezone oljke.

Dobro je vedeti:

- Pohodniki naj bodo pozorni na cvetni prah zelene jelše, ki cveti v gorah. Vetrovi lahko prinesejo nekaj zrn tudi v nižine in do morja.

- Cveti žužkocvetna oljna ogrščica, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih rastlin, trenutno cvetijo robinija (»akacija«), glicinija, bezeg, španski bezeg in drugi.

- Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.

Napoved sestavljena v sodelovanju z NLZOH


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2023-05-30 13:21