Sobota, 18.5.2024 ob 18h

BIOVREME

V nedeljo bo obremenitev zaradi vremena majhna in le individualno izražena, v ponedeljek pa se bo vremenska obremenitev postopno povečevala.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah dosegel vrednost okoli med 6 in 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Poteka visoka sezona trav, obremenitve bodo v lepem vremenu visoke, znižale se bodo občasno s padavinami. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, na travnikih lahko povišana.

Sezoni hrasta in malega jesena se zaključujeta, zaključuje se tudi dolga sezona javorjev. Prisoten bo cvetni prah bezga, kaline in iglavcev (prevladuje bor). Bogato cveti navadna robinija, v zraku so le občasno posamezna zrna cvetnega prahu, močan vonj lahko vpliva na počutje nekaterih posameznikov.

V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka do visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. Zgodnejše sorte oljk sproščajo cvetni prah, lokalno smo že zabeležili visoko obremenitev. Cveti črničevje, domorodna vrsta hrasta, ki se pogosto uporablja tudi za ozelenitev naselij v Primorju. Prisoten bo še cvetni prah koprivovk, malega jesena, bezga, kaline in bora.

Dobro je vedeti:

- Za žive meje pogosto uporabljamo kalino (liguster), alergen kaline je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij. V stik s cvetnim prahom pridemo v bližini rastline.

- Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2024-05-18 17:46