Četrtek, 28.5.2020 ob 13h

BIOVREME

V četrtek bodo vremensko občutljivi ljudje imeli manjše vremensko pogojene težave, ki se bodo v noči na petek prehodno nekoliko okrepile.

V petek bo vpliv vremena na počutje ljudi zmerno obremenilen. Občutljivi ljudje bodo imeli manjše, vremensko pogojene težave.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa med 8 in 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, popoldanske plohe bodo za kratek čas izprale cvetni prah iz zraka. Prisotna bodo zrna trpotca, kislice, bezga, lipe, malega jesena in iglavcev (bor, smreka, jelka), alergenost teh vrst je nizka. Cveti liguster (kalina), splošno bodo v zraku le posamezna zrna, težave lahko nastopijo v bližini grmov, kjer je obremenitev višja. Alergen ligustra je soroden oljčnemu, zato lahko pride do navzkrižnih reakcij.

V Primorju poteka sezona trav, obremenitev bo občasno visoka. Sezona malega jesena se je iztekla, s sorodnimi alergeni je v zraku cvetni prah oljke, obremenitev bo visoka. Prisoten bo cvetni prah trpotca, hrasta, trte, ligustra (kalina), bezga in iglavcev. Obremenitev s krišino bo nizka do srednje visoka.

Vetrovi prinašajo v nižine in do morja cvetni prah zelene jelše, ki cveti na gozdni meji. V nižinah so obremenitve prenizke, da bi lahko povzročale zdravstvene težave.

Dobro je vedeti:

- Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore.

- V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž, ki že cveti.

- Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko kot nespecifični dražilec vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (cveti bezeg, lipa, robinija).

- V Primorju po parkih cveti črnika (Quercus ilex), vednozelena mediteranska vrsta hrasta.

- Za žive meje na vrtovih pogosto uporabljamo kalino (liguster), grm je soroden oljki in lahko nastopijo navzkrižne reakcije.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2020-05-28 13:06