Petek, 14.8.2020 ob 6h

BIOVREME

V petek bo vremenski vpliv zmerno obremenilen, pri občutljivih ljudeh se bo kazal kot notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost.

V soboto bo vremenska obremenitev postopno slabela, občutljivi ljudje bodo še imeli manjše vremensko pogojene težave.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bi ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Navadni pelin je splošno razširjena vrsta v Sloveniji, smo v glavni sezoni cvetenja, obremenitev s cvetnim prahom bo srednje visoka do lokalno visoka. Obremenitev se v poznih popoldanskih urah močno zniža. V nižinah je obremenitev s cvetnim prahom ambrozije nizka, pričakujemo postopno povišanje do srednje visokih vrednosti, v SV Sloveniji bodo obremenitve višje, občasno lahko visoke. Poletne nizke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. V zraku bo cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nižja kot na celini. Obremenitev s pelinom in ambrozijo bo nizka, prisoten bo cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in koprivovk (koprive, krišina).

Ob nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala.

Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

 

Dobro je vedeti:

- Posamezne rastline ambrozije lahko že sproščajo cvetni prah. Z odstranjevanjem je smiselno nadaljevati, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Odstranjevanje opravimo z ustrezno osebno zaščito, alergikom odsvetujemo odstranjevanje. Za prijave rasti ambrozije so pristojni območni uradi Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

- Posamezniki preobčutljivi za cvetni prah trav, naj bodo pozorni na cvetenje koruze. V neposredni bližini njiv so obremenitve zraka povišane.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2020-08-14 05:34