Nedelja, 29.5.2022 ob 9h

BIOVREME

V nedeljo in v ponedeljek bo vreme zmerno obremenilno vplivalo na počutje ljudi. Občutljivi bodo imeli manjše vremensko pogojene težave.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 7 in 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Glavni alergen v nižinah je cvetni prah trav, v stabilnem vremenu bo obremenitev visoka. Cvetita tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem nizka, nekoliko višja v bližini travnikov.

Večina alergenih dreves je zaključila sezono cvetnega prahu, vetrovi še vedno prinašajo zrna hrasta in gabra. Sezona malega jesena se bliža koncu. V zraku bo cvetni prah divjega kostanja, bezga, oreha in cipresovk. Letos močno cvetita smreka in bor, ki navadno ne povzročata alergij, cvetni prah se poseda iz zraka in obarva površine rumeno.

V Primorju bo obremenitev s travami srednje visoka do visoka, pojavljal se bo cvetni prah trpotca in kislice. V zraku bo vedno več cvetnega prahu koprivovk, večino zrn bo prispevala krišina. Prisoten bo še cvetni prah hrasta, bora, smreke, cipresovk in divjega kostanja. Približuje se sezona cvetnega prahu oljke.

Dobro je vedeti:

- Cveti oljna repica, je žužkocvetna, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv. Cvetni prah lahko pri nekaterih posameznikih povzroča alergije.

- Divji kostanj je priljubljeno okrasno drevo, zato se alergija na cvetni prah pogosteje pojavlja v urbanem okolju.

- Cvetni prah, ki se poseda iz zraka na okenske police, balkone, avtomobile ipd. ohranja alergenost.

- Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov, trenutno na primer cvetijo robinija, lovorikovec, španski bezeg in drugi. Kmalu bo zadišala tudi lipa.

- Dozorevajo semena topola in vrb, veter prenaša puhaste, bele kosme plodov, ki ne povzročajo alergij.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2022-05-29 09:03