Petek, 22.9.2023 ob 16h

BIOVREME

V soboto bo sprva vremensko obremenitev občutilo veliko ljudi. Obremenitev se bo najpogosteje kazala v obliki slabega počutja, s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z motnjami v spanju, utrujenostjo in potrtostjo. Priporočamo večjo previdnost. V soboto zvečer in v nedeljo čez dan bo obremenitev postopno popustila.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo sredi dneva ob jasnem vremenu dosegel vrednost okoli 5, v gorah okoli 6.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V prihodnjih dneh bo zaradi padavin ovirano sproščanje cvetnega prahu. V nižinah in v Primorju pričakujemo iztek glavne sezone ambrozije, v suhem vremenu se bodo v zraku pojavljala posamezna zrna. V SV Sloveniji pa bo lahko obremenitev z ambrozijo občasno še dosegla srednje visoke vrednosti.

Sezona pojavljanja drugih alergenih vrst rastlin se zaključuje, še vedno bodo prisotna posamezna zrna trav, pelina, trpotca, metlikovk in amarantovk ter kopriv. V splošnem bo obremenitev prenizka, da bi lahko vplivala na zdravje alergikov.

V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena.

Dobro je vedeti:

-V neposredni bližini rastlin ambrozije smo lahko izpostavljeni večji obremenitvi s cvetnim prahom kot so izmerjene vrednosti. Ob stiku z rastlino se lahko cvetni prah oprime obleke in čevljev.

- Jutranja megla ovira širjenje cvetnega prahu z rastline v zračne mase. V vodne kapljice megle in padavin so lahko ujete tudi spore plesni.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH


Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje
2023-09-22 16:25